Sayfalar

11 Nisan 2007 Çarşamba

SOL BEYİN VE SAĞ BEYNİN KULLANIMI

ALP BOYDAK – 11/4/2007 HASAN ALİ YÜCEL İLKOKULU

Akıl Oyunları filmini mutlaka seyrediniz. Bu konu ile alakalı. Şizofren bir hastanın hayatını konu alıyor. (Şizofreni sağ beyin hastalığıdır). Hasta uzun bir süre gördüğü olaylar karşısında mantık yürüterek yani sol beynini çalıştırarak iyileşme sağlıyor. Sol tarafın hastalığı sağ tarafı iyileştirmekle mümkündür. Sağ taraf ise sol tarafla iyileştirilir. Mantıklı beyin sol, sezgisel beyin sağ taraftır.
“Bir mumba meyvesi 10 kant yükseklikten düşerse ne olur?” Bu soruyu cevaplayabilmek için mumba meyvesini ve kantın ne olduğunu bilmemiz gerekir. Sorunun cevabını bunları bilmeden ezberleyebiliriz. Mumba meyvesini bilmeden matematikçi yetişmez.
Beynin sağ tarafı konuyu yaşamazsa anlayamaz. Sol taraf ezberler. İçgüdüler sağ taraftadır. Sol taraf uyur. Rüya olduğunu sol taraf söyler. Korkular sol tarafın hastalığıdır.
Sol Beyin:
- Konuşmanın merkezi
- Aritmetik işlem yapma, çarpım tablosu ezberleme
- Görülen kişinin adını bellekten çağırma
- Kusurlara duyarlılık, dedikodu yapma
- Küçük parçalara bölerek anlama
- Benlik bilinci
- Yeniliklere karşı olma
- Büyük değişimlerin engelleyicisi
- Utangaçlığın merkezi
Beynin sol merkezi eleştirilmeyi hiç sevmez. Kendisine gülünmesini hiç sevmez. Adrenalin salgılanır. Sosyal fobide böyle oluşur.
- Yapamam, başaramam inancı
Bizim eğitim sistemimiz iç disipline göre değil dış disipline göredir. İç disiplin ailedir. Bizim sistemde baskı vardır.

Thomas Gordan – Çocuklarda İç Disiplin mi Dış disiplinmi

Eğitim İçin bu durumda ne yapmalı ?
- Öğrenci merkezli eğitim
- Buluşculuk kapılarının açılması
- Sağ beyne hitap eden eğitim
Sağ taraf bir kez yapar ve hiç unutmaz. Sol taraf tekrara ve ezbere dayanır.
Türkiye patent fakiri bir ülkedir. Amerika haftada 7500 patent alırken Türkiye yılda 570 patent alır. Çünkü bizim eğitim sistemimiz beynin sol tarafına hitap ediyor.
Resim derslerimiz de taklit var, yaratıcılık yok. Resim güzelliği sanata ve mekana göre değişir. Leonardo Vinciye Picassonun resimlerini gösterseniz hiç beğenmez. Resim yarışmalarını kaldırmalıyız. Yarışma yaratıcılıkları öldürür. Herkese ödül verilmelidir. Ödüller eşit olmalıdır. Tüm resimler, tüm şiirler sergilenmeli ancak seçilmemelidir. Normal durumlarda çocuklar ödül verdikçe daha fazlasını isterler.
Tenkidi beynin sol tarafı kabul etmiyor. Eğitim sistemimizde iç disiplini geliştirmek lazım. Çocuklarımız çoğu zaman yalan söylüyor. Finliler ancak işkence gibi durumlarda yalan söylerlermiş.
Einstein
- Hayal kurmak bilgiden çok daha önemlidir.
- Modern eğitim yöntemlerinin kutsal merakı hala yok edememiş olması gerçek bir mucizedir.
Çocukların merakını baskılıyoruz.
Buluşun öğeleri : Sağ beyin merak, yaratıcılık, hayal gücü, sezgi. Sol beyin ise akıldır. Buluşlar rüyalardan etkilenir. Model olmak da çok etkilidir.
Duygularla ilgili şeyleri telkin ile çözemeyiz. Sağ taraf şiirlerden, şarkılardan etkilenir. Sözlerden etkilenmez. Bir öykü birçok söze bedeldir.
Bayramlarda çocukları soğukta ayakta bekletmekten sınıf süsletmek daha önemlidir.
Çok bilgi yaratıcılığı köreltir.
Çocuklara hep ödev veriyoruz. Çocuk büyüyünce ödev verilmediği için hiçbir şey yapamıyor.